Uttarakhand GK
Uttarakhand GK Questions and Answers
Etymology
1. Which language is the Word “Uttarakhand” derived from?
Answer: Sanskrit
2. What is the meaning of the Word “Uttarakhand”?
Answer: Uttara (उत्तर) means ‘North’ and Khaṇḍa (खण्ड) means ‘Land’, So Uttarakhand means Northern Land.
3. What was Uttarakhand formerly known as?
Answer: Uttaranchal
4. Which Political Party gave the name “Uttaranchal”?
Answer: Bharatiya Janata Party
5. Which President signed the bill passed by Parliament for renaming Uttaranchal to Uttarakhand?
Answer: Dr. A. P. J. Abdul Kalam
History Of Uttarakhand
1. When was Uttaranchal carved out of Uttar Pradesh?
Answer: November 9, 2000
2. When was Uttaranchal renamed Uttarakhand?
Answer: 1 January 2007
3. Which is the 27th State of India?
Answer: Uttarakhand
4. During which period did the Uttarakhand Region was consolidated
under the Garhwal Kingdom in the West and the Kumaon Kingdom in the East?
Answer: Medieval Period
5. When did the Rampur Tiraha firing case take place?
Answer: 1994
6. What is the Literal meaning of Devbhumi?
Answer: The Land of the Gods
7. Which College was renamed as IIT Roorkee?
Answer: Thomason College of Civil Engineering
8. Which Political Party used the term “Uttaranchal” when they led
the Central and Uttar Pradesh State Governments?
Answer: Bharatiya Janata Party (BJP)
9. When was the Uttar Pradesh Reorganisation Act Signed?
Answer: 1 August 2000
10. Which President signed the Uttar Pradesh Reorganisation Act
for a separate state of Uttaranchal from Uttar Pradesh?
Answer: Kocheril Raman Narayanan
11. What is the Color of the flag of the Kingdom of Kumaon?
Answer: Red
and White
12. What is the Color of the flag of the Kingdom of Garhwal?
Answer: Green
and White
13. When did the devastating “Himalayan Tsunami” occur in
Uttarakhand?
Answer: June 2013
14. When did the Chipko Movement take place in Uttarakhand?
Answer: 1970s
15. Why did the English Rock Band “The Beatles” travel
to Rishikesh in 1968?
Answer: Transcendental Meditation
Geography Of Uttarakhand
1. What is the Area rank of Uttarakhand?
Answer: 19th
2. What is the Total Area of Uttarakhand?
Answer: 53,483 km2
3. Which Country is comparable with the size of Uttarakhand?
Answer: Bosnia and Herzegovina (51,129 km2)
4. What is the Summer Capital of Uttarakhand?
Answer: Gairsain
5. What is the Winter Capital of Uttarakhand?
Answer: Dehradun
6. Which Country is east of Uttarakhand?
Answer: Nepal
7. Where is the Indian Military Academy situated?
Answer: Dehradun
8. Which Place in Uttarakhand is also known as Small Kashmir?
Answer: Pithoragarh
9. Where is Tiffin Top located in Uttarakhand?
Answer: Nainital
10. Which is the Highest Mountain in Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi (7,816 m)
11. Where is the Judicial Capital of Uttarakhand?
Answer: Nainital
12. Which is the oldest National Park in India?
Answer: Corbett National Park
13. Which is the UNESCO World Heritage Site in Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks
14. Which is the Lowest Land Point in Uttarakhand?
Answer: Sharda Sagar Reservoir
15. Which Country does Uttarakhand share its border with?
Answer: China and Nepal
16. How many Wildlife Sanctuaries are in Uttarakhand?
Answer: 7 (Seven)
17. Which place is known as the Yoga Capital of the World?
Answer: Rishikesh
18. Which is the Largest Glacier in Uttarakhand?
Answer: Gangotri Glacier
19. Where does the Pindar River Join the Alaknanda River?
Answer: Karnaprayag
20. Name the Biosphere Reserve of Uttarakhand?
Answer: Nanda Devi Biosphere Reserve
Government & Politics
1. Which Type of Legislature does Uttarakhand have?
Answer: Unicameral
2. When was Uttarakhand’s Legislative Assembly Founded?
Answer: 14 February 2002
3. How many seats are in Uttarakhand Vidhan Sabha?
Answer: 70
4. When was the last election held in Uttarakhand?
Answer: 15 February 2017
5. Which party won the first Interim Assembly of Uttarakhand?
Answer: Bharatiya Janata Party
6. Which party won the 3rd Assembly of Uttarkhand?
Answer: Indian National Congress
7. How many Rajya Sabha Seats does Uttarkhand have?
Answer: 3 Seats
8. How many Lok Sabha Seats does Uttarkhand have?
Answer: 5 Seats
9. How many MLAs are in Uttarakhand Legislative Assembly?
Answer: 70 members
10. Which are the only Two Political Parties that have dominated
Politics in Uttarakhand?
Answer: Indian National Congress and Bharatiya Janata Party
Chief Ministers & Governors
1. How many Chief Ministers have served Uttarakhand since its
formation on 9 November 2000 till 2025?
Answer: 10 (Ten)
2. Who was the first Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Nityanand Swami
3. When was the first President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 27 March 2016 – 21 April 2016 (25 days)
4. How many Total Days was President’s Rule imposed in
Uttarakhand?
Answer: 44 Days
5. How many times did Harish Rawat serve as the Chief Minister of
Uttarakhand?
Answer: 3 Times
6. Who was the First Governor of Uttarakhand?
Answer: Surjit Singh Barnala
7. Who was elected as the Governor of Uttarakhand on 26 August
2018?
Answer: Baby Rani Maurya
8. Who is the 5th Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Ramesh Pokhriyal
9. Which Political Party did Narayan Datt Tiwari belong to?
Answer: Indian National Congress
10. Who was elected as the Chief Minister of Uttarakhand on 18 March
2017?
Answer: Trivendra Singh Rawat
11. When was the second President’s Rule imposed in Uttarakhand?
Answer: 22 April 2016 – 11 May 2016 (19 days)
12. Who is the 6th Governor of Uttarakhand?
Answer: Krishan Kant Paul
13. Who is the One Day Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Harish Rawat (21 April 2016 – 22 April 2016)
14. From which Constituency is Trivendra Singh Rawat elected?
Answer: Doiwala
15. Who is the first Woman Governor of Uttarakhand?
Answer: Margaret Alva
16. Who is the 9th Chief Minister of Uttarkhand?
Answer: Tirath
Singh Rawat
17. Which Chief Minister of Uttarakhand was elected on 4th July
2021?
Answer: Pushkar
Singh Dhami
18. Which Chief Minister of Uttarakhand served the office for one
day?
Answer: Harish
Rawat (21 April 2016-22 April 2016)
19. Who is the present Governor of Uttarakhand as of 2025?
Answer: Gurmit
Singh (Since 15 September 2021)
20. When did CM Pushkar Singh Dhami take oath for his second term
as Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: 23
March 2022
21. In which Assembly election Pushkar Singh Dhami was re-elected
as the Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: 5th Assembly
List Of Chief Ministers Of Uttarakhand
|
No. |
Chief Minister |
Term In |
Term Out |
Party |
|
1 |
Nityanand Swami |
09 Nov 2000 |
29 Oct 2001 |
BJP |
|
2 |
Bhagat Singh Koshyari |
30 Oct 2001 |
01 Mar 2002 |
BJP |
|
3 |
Narayan Datt
Tiwari |
02 Mar 2002 |
02 Mar 2002 |
INC |
|
4 |
Bhuwan Chandra
Khanduri |
07 Mar 2007 |
26 Jun 2009 |
BJP |
|
5 |
Ramesh
Pokhriyal |
27 Jun 2009 |
10 Sep 2011 |
BJP |
|
Bhuwan Chandra
Khanduri[4] |
11 Sep 2011 |
13 Mar 2012 |
BJP |
|
|
6 |
Vijay Bahuguna |
13 Mar 2012 |
31 Jan 2014 |
INC |
|
7 |
Harish Rawat |
01 Feb 2014 |
27 Mar 2016 |
INC |
|
~ |
President’s Rule |
27 Mar 2016 |
21 Apr 2016 |
⟰ |
|
Harish Rawat[7] |
21 Apr 2016 |
22 Apr 2016 |
INC |
|
|
~ |
President’s Rule |
22 Apr 2016 |
11 May 2016 |
⟰ |
|
Harish Rawat[7] |
11 May 2016 |
18 Mar 2017 |
INC |
|
|
8 |
Trivendra Singh
Rawat |
18 Mar 2017 |
10 Mar 2021 |
BJP |
|
9 |
Tirath Singh Rawat |
10 Mar 2021 |
04 Jul 2021 |
BJP |
|
10 |
Pushkar Singh
Dhami |
04 July 2021 |
incumbent |
BJP |
List Of Governors Of Uttarakhand
|
No. |
Governor |
Term In |
Term Out |
Total Term |
|
1 |
Surjit Singh Barnala |
09 Nov 2000 |
07 Jan 2003 |
2 Years 59 Days |
|
2 |
Sudarshan Agarwal |
08 Jan 2003 |
28 Oct 2007 |
4 Years 293 Days |
|
3 |
Banwari Lal Joshi |
29 Oct 2007 |
05 Aug 2009 |
1 Year 280 Days |
|
4 |
Margaret Alva |
06 Aug 2009 |
14 May 2012 |
2 Years 282 Days |
|
5 |
Aziz Qureshi |
15 May 2012 |
07 Jan 2015 |
2 Years 237 Days |
|
6 |
Krishan Kant Paul |
08 Jan 2015 |
25 Aug 2018 |
3 Years 229 Days |
|
7 |
Baby Rani Maurya |
26 Aug 2018 |
14 Sep 2021 |
3 Years 20 Days |
|
8 |
Gurmit Singh |
15 Sep 2021 |
Incumbent |
1 Year 106 Days |
|
Acronym |
Divisions, Districts, & Subdivisions
1. How many Divisions are in Uttarakhand?
Answer: Two
2. Which are the Two Divisions of Uttarakhand?
Answer: Garhwal and Kumaon
3. How many Districts are in Uttarakhand?
Answer: 13 (Thirteen)
4. Which is the largest District of Uttarakhand?
Answer: Chamoli (8,030km2)
5. How many Districts are in Garhwal Division?
Answer: 7 (Seven)
6. In which District does the Confluence of the Alaknanda and
Mandakini Rivers take place?
Answer: Rudraprayag District
7. Which District is Rajaji National Park located in?
Answer: Haridwar, Dehradun, and Pauri Garhwal
8. Haridwar District falls in which Division?
Answer: Garhwal
9. Bageshwar District falls in which Division?
Answer: Kumaon
10. Which Districts of Uttarakhand Borders Nepal?
Answer: Pithoragarh, Champawat, and Udham Singh Nagar
11. How many new districts were declared by then Chief Minister
Ramesh Pokhriyal on 15 August 2011 that is yet to be officially formed?
Answer: Four (Didihat, Kotdwar, Ranikhet, and Yamunotri)
12. Which is the most Populous District of Uttarakhand?
Answer: Haridwar
13. Which district of Uttarakhand has the highest literacy rate?
Answer: Dehradun
14. Where is the Headquarters of the Chamoli District?
Answer: Gopeshwar
15. Which is the Smallest District of Uttarakhand?
Answer: Champawat (1,781 km2)
Demography Of Uttarakhand
(Statistics as per the 2011 Census of India)
1. What is the name of the
Native people of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhandi
2. According to the 2011 Census of India, Which Gender is more in
number in Uttarakhand?
Answer: Males
3. What is the percentage of the population living in rural areas?
Answer: 69.77%
4. What is the Rank of Uttarakhand as the most populous state of
India?
Answer: 21st
5. What is the Density of Uttarakhand?
Answer: 189/km2
6. How many males were recorded in the 2011 Census of India?
Answer: 5,137,773
7. How many females were recorded in the 2011 Census of India?
Answer: 4,948,519
8. What is the GDP Per capita of 2018–19 in Uttarakhand?
Answer: ₹198,738
9. What is the Gender Ratio of Uttarakhand in 2011?
Answer: 963 Females per 1000 Males
10. What is the Crude Birth Rate in Uttarakhand?
Answer: 18.6
Symbols Of Uttarakhand
1.
What is the Emblem Of Uttarakhand?
Answer: Diamond Shield
2. What is the Motto Of Uttarakhand?
Answer: Satyameva Jayate (“Truth Alone Triumphs”)
3. What is the Anthem Of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhand Devabhumi Matribhumi
4. When is Uttarakhand Day Celebrated?
Answer: 9 November 2000
5. What is the Official Language of Uttarakhand?
Answer: Hindi
6. Which is the State Mammal of Uttarakhand?
Answer: Alpine Musk Deer
7. Which is the State Bird of Uttarakhand?
Answer: Himalayan Monal
8. Which is the State Butterfly of Uttarakhand?
Answer: West Himalayan Common Peacock
9. What is the State Flower of Uttarakhand?
Answer: Brahma Kamal
10. What is the State Sport of Uttarakhand?
Answer: Football
11. What is the meaning of Devbhoomi Matribhumi?
Answer: Land of the Gods, O Motherland
Rivers, Flora, & Fauna
1. Which are the two most important rivers in Hinduism that
originate from the glaciers of Uttarakhand?
Answer: Ganga at Gangotri and Yamuna at Yamunotri
2. Which River passes through Rishikesh?
Answer: Ganga
3. Where in Uttarakhand is Jim Corbett National Park located?
Answer: Nainital
4. Where is the “Song River” located?
Answer: Dehradun
5. Which is the Highest Dam in India?
Answer: Tehri Dam
6. Which river is Tehri Dam located in?
Answer: Bhagirathi River
7. Which is the largest lake in the region of Kumaon?
Answer: Bhimtal Lake
8. Which River passes through the Valley of Flowers?
Answer: Pushpawati River
9. At Devprayag the Alaknanda River meets with which River and
takes the name Ganga?
Answer: Bhagirathi River
Sacred Places
1. Which are the Panch Prayag?
Answer: Devprayag, Rudraprayag, Karnaprayag, Nandaprayag,
Vishnuprayag
2. Which are the Panch Kedar?
Answer: a) Kedarnath: The hump of the bull appeared here.
b) Madhyamaheshwar: The belly or navel of the bull appeared here.
C) Tungnath: The arms of the bull appeared here.
d) Rudranath: The face of the bull appeared here.
e) Kalpeshwar: The matted hair (jata) of the bull appeared here.
3. Which are the Panch Badri?
Answer: a) Vishal Badri (Badrinath):The most famous and principal temple in the circuit, located in the Badrinath town.
b) Adi Badri: A complex of approximately 16 temples from the Gupta era, situated near Karnaprayag.
c) Vridha Badri:Also known as "Old Badri," this is the oldest of the five temples and remains open throughout the year.
d) Bhavishya Badri:A temple dedicated to the future manifestation of Lord Vishnu, located near Joshimath.
e) Yogdhyan Badri:
This temple, located in Pandukeshwar, is associated with meditation and is dedicated to Lord Vishnu.
Transportation Of Uttarakhand
1. What is the Full Form of UTC?
Answer: Uttarakhand Transport Corporation
2. What is the IATA of Jolly Grant Airport?
Answer: DED
3. Which Division of Uttarakhand has 2 Airports?
Answer: Kumaon
4. What is the Distance of National Highways in Uttarakhand?
Answer: 1,328 km
5. Which is the nearest Railway Station from Nainital?
Answer: Kathgodam
6. Which Zone is Roorkee Railway Station located in?
Answer: Northern Railway
7. What is the Distance of State Highways in Uttarakhand?
Answer: 1,543 km
8. When was Uttarakhand Transport Corporation founded?
Answer: 31 October 2003
9. What is the Vehicle registration Code of Uttarakhand?
Answer: UK
10. What is the IATA (International Air Transport Association)of Pantnagar Airport?
Answer: PGH
Tourism & Heritage Sites
1. Where is the Valley of Flowers National Park?
Answer: Uttarakhand
2. Which School in Uttarakhand is on the tentative list for World
Heritage Sites?
Answer: Oak Grove School
3. Which Pilgrimage places include Chota Char Dham?
Answer: Badrinath, Kedarnath, Gangotri, Yamunotri
4. What is the meaning of Haridwar?
Answer: Gateway to the God
5. How many National Parks are in Uttarakhand?
Answer: 6 National Parks
6. Which is the Largest National Park in Uttarakhand?
Answer: Gangotri National Park
7. How far is Jim Corbett National Park from Dehradun?
Answer: 163 km
8. When were the Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks
listed on the UNESCO World Network of Biosphere Reserves?
Answer: 2004
9. How many Interconnected Groups of freshwater lakes are in
Sattal?
Answer: 7 (Seven)
10. Which river flows through Jim Corbett?
Answer: Ramganga River
Fairs & Festivals
1. Where is the Ramman festival held?
Answer: Saloor Dungra village
2. Where does the Kumbh Mela take place in Uttarakhand?
Answer: Haridwar
3. Which region in Uttarakhand celebrates the Kumauni Holi (KHARI
HOLI)
which is a Historical and Cultural Celebration of the Hindu festival of Holi?
Answer: Kumaon
4. What is Ganga Dussehra also known as?
Answer: Gangavataran
5. Which festival was hosted in Haridwar from 14 January 2010 to
28 April 2010?
Answer: Purna Kumbh Mela
Dances, Music, & Famous Personalities
1. Langvir Nritya and Pandav Nritya Dances belong to which Indian
State?
Answer: Uttarakhand
2. Name some Folk Dances of Uttarakhand?
Answer:
1) Barada Nati
2) Botiya
3) Cancheri
4) Chholiya
5) Chhopati
6) Dhurang
7) Jhora
8) Langvir Nritya
9) Pandav Nritya
10) Romala
3. Which famous folk singer from Kumaon is known for Nanda Devi
Jagar & Rajula Malushahi Ballad?
Answer: Mohan Upreti
4. Which Song is fondly referred to as the Cultural Anthem of
Uttarakhand?
Answer: Bedu Pako Baro Masa
5. Which Folk Artists of Uttarakhand titled his first album as
“Burans”?
Answer: Narendra Singh Negi
6. Who was fondly called the “Bhishma Pitamaha of Uttarakhand folk
music”?
Answer: Chander Singh Rahi
7. When did the famous Rock Band “The Beatles” come to Rishikesh?
Answer: February 1968
8. Where was Neha Kakkar born?
Answer: Rishikesh
9. Who is India’s only individual Olympic Gold Medalist, who was
born in Dehradun?
Answer: Abhinav Bindra
10. Where was Bachendri Pal born?
Answer: Uttarkashi
Ethnic Groups, Languages, Religions, & Cuisine
1. What is the Official Language of Uttarakhand?
Answer: Hindi
2. Which State has the highest percentage of Brahmins?
Answer: Uttarakhand
3. Which Caste constitutes 2.89% of the population of Uttarakhand?
Answer: Scheduled Tribes
4. Which is the Second Official language of Uttarakhand?
Answer: Sanskrit
5. Which Plant is locally called “Kuttu” in Uttarakhand?
Answer: Buckwheat
6. Which 2 Indian States have Sanskrit as their Official Language?
Answer: Himachal Pradesh and Uttarakhand
7. Which is the most popular Religion after Hinduism in
Uttarakhand?
Answer: Islam
8. Which language is popularly Spoken in Uttarakhand other than
Hindi?
Answer: Garhwali and Kumaoni
9. Name the Scheduled Tribes of Uttarakhand?
Answer: Jaunsari, Bhotiya, Tharu, Buksa, Raji, Jad and Banrawat
10. Which language is mostly spoken after Hindi in Uttarakhand?
Answer: Garhwali (23%)
Architecture & Crafts
1. How many Monuments of National Importance have been recognized
by the Archaeological Survey of India in Uttarakhand?
Answer: 44 Monuments
2. Which District does the Badrinath Group of Temples falls in?
Answer: Chamoli
3. How many State Protected Monuments have been recognized by the
Archaeological Survey of India in Uttarakhand?
Answer: 21 Monuments
4. Where is the Surya Temple?
Answer: Katarmal
5. Which State Protected Monument is in Bajinga?
Answer: Nanda Devi Group of Temples
6. Which State protected Monument is in Gopeshwar?
Answer: Vaitarni Group of Temples
7. Which Monument of National Importance is in Hanol?
Answer: Mahasu Devta Temple
8. Which District are the inscribed rock edicts of Ashoka located
in?
Answer: Dehradun
9. Which Bridge is located in Rishikesh?
Answer: Laxman Jhula and Ram Jhula
10. Which Bridge is larger between Laxman Jhula and Ram Jhula?
Answer: Ram Jhula
Education & Sports
1.
Which IIT is in Uttarakhand?
Answer: Indian Institute of Technology Roorkee
2.
Name the International Cricket Stadium in Uttarakhand?
Answer: Rajiv Gandhi International Cricket Stadium
3. Where is IIM in Uttarakhand?
Answer: Kashipur
4. When was the Indian Military Academy established?
Answer: 1932
5. Which is the Central University of Uttarakhand?
Answer: Hemvati Nandan Bahuguna Garhwal University
6. When was Doon University established?
Answer: 2005
7. Where are the IFS Freshers trained in Uttarakhand?
Answer: Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration
8. When was the Forest Research Institute in Dehradun established?
Answer: 1906
9. What is the Full Form of CAU?
Answer: Cricket Association of Uttarakhand
10. What is the Full Form of USFA?
Answer: Uttarakhand State Football Association
Temples & Devotional Places
1. In Which District are the Jageshwar Temples located?
Answer: Almora
2. Which is the highest Shiva Temple in the world?
Answer: Tungnath Temple
3. Where is the Kartik Swami Temple situated?
Answer: Rudraprayag District
4. Where are the remains of the sixteen Adi Badri Group of Temples
located?
Answer: Adi Badri
5. Which State Protected Monument of Uttarakhand is located in
Paithani?
Answer: Shiv Temple
Awards & Recipients
1 What is the highest Civilian Award of Uttarakhand?
Answer: Uttarakhand Ratna
2. Which Indian actor of American descent was Awarded Padma Shri
by the Government of India?
Answer: Thomas Beach Alter
3. Which Indian author of British descent was awarded the “Sahitya
Academy Award” in 1992 for “Our Trees Still Grow in Dehra”?
Answer: Ruskin Bond
4. How many Persons were Awarded Padma Vibhushan from Uttarakhand?
Answer: 4 Persons 1) Binode Behari Mukherjee 2) Bhairab Dutt Pandey
3) Sunderlal Bahuguna
4) General Bipin Rawat
5. How many recipients received the Padma Vibhushan Award 2022
from Uttarakhand?
Answer: 1
(One)
6. Who is the recipient of the Padma Vibhushan Award 2022 from
Uttarakhand?
Answer: General
Bipin Rawat (Posthumous) (Civil Service)
7. How many recipients received the Padma Shri Award 2022 from
Uttarakhand?
Answer: 3 (Three)
8. Who were the recipients of the Padma Shri Award 2022 from
Uttarakhand?
Answer:
(1) Madhuri Barthwal (Art) (2)
Basanti Devi (Social Work) (3)
Vandana Kataria (Sports)
9. Who is the first recipient of the Padma Vibhushan Award from
Uttarakhand?
Answer: Sunderlal
Bahuguna (2009)
10. Who is the first recipient of the Padma Bhushan Award from
Uttarakhand?
Answer: Mulk
Raj Chopra (Civil Service) in 1967
11. Who is the first recipient of the Padma Shri Award from
Uttarakhand?
Answer: Sukhdev
Pande (Literature & Education) in 1956
12. How many women received the National Florence Nightingale
Award 2020 from Uttarakhand?
Answer: 1
Woman
13. Who was the recipient of the National Florence Nightingale
Award 2020 from Uttarakhand?
Answer: Kamla
Thapa (Clinical Nurses Category)
14. How many women received the National Florence Nightingale
Award 2021 from Uttarakhand?
Answer: 2
Women
15. Who were the recipients of the National Florence Nightingale
Award 2021 from Uttarakhand?
Answer: Ganga
Joshi (ANM) and Shashi Kala Pandey (Nurse)
Miscellaneous Questions and Answers on Uttarakhand
1. Where is Uttarakhand High Court located?
Answer: Nainital
2. Who issued the Indian Forest Charter in 1855?
Answer: Lord Dalhousie
3. Which Director from Dehradun Directed the movie “Tiger Zinda
Hai”?
Answer: Ali Abbas Zafar
4. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?
Answer: Mussoorie
5. Which Mountain Pass in Uttarakhand borders India and Tibet?
Answer: Mana Pass
6. Which lake in Uttarakhand is locally known as Mystery Lake?
Answer: Roopkund
7. What is the National River of India?
Answer: Ganges
8. Which Districts are connected by the Lakshman Jhula bridge in Rishikesh?
Answer: Tehri Garhwal and Pauri Garhwal
9. What is the name of the Lake in Nainital?
Answer: Naini Lake
10. Who killed the Champawat Tiger?
Answer: Jim Corbett
11. Name the 6 National Parks in
Uttarakhand?
Answer:
1. Jim Corbett National Park: India's oldest national park, famous for its Bengal tigers and varied landscapes.
2.Nanda Devi National Park: A UNESCO World Heritage Site known for its high-altitude alpine flowers and unique flora.
3.Valley of Flowers National Park: Also a UNESCO World Heritage Site, renowned for its beautiful alpine flowers and breathtaking scenery.
3. Gangotri National Park: Located in the upper reaches of the Himalayas, it is the birthplace of the Ganges River and boasts significant plant diversity.
4.Govind National Park: situated in the Uttarkashi district, this park safeguards important alpine and subalpine ecosystems and has significant wildlife.
5.Rajaji National Park: Known for its population of elephants, leopards, and a wide variety of bird species.
12.
Who was the Third Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Narayan Datt Tiwari
13. Where is Sahasradhara falls in Uttarakhand?
Answer: Dehradun
14. Which States lie to the West of Uttarakhand?
Answer: Himachal Pradesh
15. What is the Power Generation capacity of the Koteshwar Dam
located in Uttarakhand?
Answer: 400 MW
16. Which Pass connects Pithoragarh to Tibet?
Answer: Lipu-Lekh Pass
17. Does Uttarakhand have Lokayukta?
Answer: No
Very informative, keep posting more...👍
ReplyDelete